Kolmårdens veterinär registrerade zebror i Kenya

bild_809

Louise Guevara, veterinär på Kolmården, har nyligen kommit hem från Afrika där hon under ett par veckor varit med i arbetet med att söva och förse hotade gervyzebror med GPS-halsband i ett bevarandeprojekt i Kenya.

Kolmårdens Insamlingsstiftelse (KIS) samarbetar sedan 2011 med Marwell Wildlife och deras arbete i Kenya för att bevara grevyzebran och det var via KIS och detta projekt som Louise fick möjligheten att på plats följa och ta del av arbetet med att ta prover och fästa sändare på grevyzebror.

När man arbetar med djurparksdjur är det viktigt att förstå varför våra djur ska vara representanter för sina vilda artfränder. Det bästa sättet att få en inblick i våra djurs situation i det vilda är att se dem på plats i sin naturliga miljö. På så sätt får vi en bättre förståelse för deras behov och blir bättre på att tillmötesgå dem, säger Louise Guevara veterinär på Kolmården.

Grevyzebran är den mest hotade av de tre zebraarterna som finns. Under de senaste 20 åren har populationen av grevyzebror minskat med 60 %. Idag finns det bara runt 2 500 kvar. Orsaken är främst att deras habitat minskar då stora områden förvandlats till betesmark eller vägar. Ett problem är tillgången till vatten. Om regnen uteblir får zebrorna det mycket svårt och måste vandra långa sträckor för att finna vatten.

Det är därför det här projektet är så viktigt. Kan vi kartlägga grevyzebrornas vandringsleder kan vi till exempel se i vilka områden populationen ökar eller minskar och studerar vidare vad detta kan orsakas av. Halsbanden visar var zebrorna helst beger sig och mår bäst helt enkelt, säger Louise Guevara veterinär på Kolmården.

För att kunna sätta ett sändarhalsband på zebrorna måste de först sövas – ett arbete som både är kostsamt och inte alltid så lätt. KIS finansierar kostnaderna för veterinär med bedövningsutrustning och helikoptertid förutom halsbanden i sig. Mer information om zebraprojektet och KIS finns på stiftelsenkolmarden.se.

Det har varit oerhört lärorikt och jag fick med mig mycket inspiration hem, men även en påminnelse om att vi alla måste hjälpas åt för att bevara dessa fantastiska djur som hotas av utrotning. Det är viktigt med engagemang och att kunskapen sprids till våra barn och ungdomar, så de kan medverka för en bättre framtid för djuren, säger Louise Guevara veterinär på Kolmården.

-Pressmeddelande från: Kolmården.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s