Marknad med Golgatavandring och marknadslopp

28_juli

Onsdagen den 4 juli drog den skånska marknadssäsongen i gång , under dagarna två den 4 och 5 juli var det dags för Hörby Marknad då 500 knallar och tivoli intog gator och torg.

Hörby marknad har gamla anor. Redan 1748 hölls det marknad i Hörby för första gången och sedan dess har det ordnats marknad i byn 263 år i följd.

På onsdagskvällen gick en parad genom marknaden , en Golgatavandring på initiativ av konstnären Johan Falkman som har fått i uppdrag att göra en monumentalmålning till det nya kommunhuset i Hörby.Under året genomför han ett antal iscensättningar, där historiska händelser spelas upp och ger inspiration till jättetavlan. För ett par veckor sedan iscensatte Johan Falkman Slaget vid Borst, och på onsdagskvällen handlade det om ”Jesu Golgatavandring genom Hörby marknad”.

Paraden startade vid församlingshemmet och marknadsbesökarna fick bland annat se kommunalrådet Lars Ahlkvist som romersk legionär, ledsagandes Jesus och därefter kontraktsprosten Johan Svanbom – som ärkebiskopen Absalon.

På onsdagskvällen arrangerades också det traditionella marknadsloppet som arrangerades för 42:a gången.Ett marknadslopp med ett nytt banrekord och en damvinnare som vann loppet för andra året i rad.I herrklassen vann vann Otmane Btaime från Red1 IF Kävlinge klubb och satte nytt banrekord med tiden 38:41.Sara Ivarsson från Mai tog hem damklassen för andra året i rad.Hennes segertid blev 49:24.

Tre lopp med ca 700 löpare avverkades.Sjöbolöpparna Matilda Andersson och Morgan Åkerblom var två av löparna som sprang can-can-loppet.Båda representerar Sjöboklubben FK Athlet och båda sprang i mål som vinnare sina klasser , Matilda i F12 på tiden 14:52 och Morgan i P10 på tiden 14:50.

29_juli

30_juli

31_juli

32_juli

– Text och foto: Thomas Persson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s