Betessläpp på Kulturens Östarp

1maj_1

5 kilometer sydöst om Veberöd ligger Kulturens Östarp.Där kan du uppleva en levande lantbruksmiljö från 1830-talet och 1930-talet.På Kulturens Östarp har tiden nästan stått stilla , här är både hus, djur och landskap av modell äldre.

Kulturens Östarp ägs av Kulturen i Lund och består av Gamlegård , Alrik Jönssons gård från 1907, Möllegården från 1924.I närheten ligger också Östarps Gästis som drivs av familjen Vollmer.

Gamlegård är en fyrlängad korsvirkesgård från 1812 med tillhörande trädgård som nu är museum och som i år fyller 200 år.1924 såldes Gamlegård till Kulturens grundare Georg Karlin, som skapade ett levande lantbruksmuseum på platsen och sedan har Kulturens Östarp blivit ett populärt utflyktsmål.

De 200 åren firas med fyra temadagar och den första hölls den 1 maj i samband med säsongsöppningen då det var betesläpp av gårdens kor och lamm och plantering av plommonträd på programmet.

De övriga tre temadagarna är midsommarfirande 22 juni , lin- och slåtterdag 29 juli och skördedag enligt 1800-talets traditioner 26 augusti och det är fri entré på samtliga temadagar.

1maj_2

1maj_3

1maj_4

1maj_5

1maj_6

1maj_7

1maj_8

1maj_9

– Text och foto: Thomas Persson.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s