Världens första cykelbud med hjärtstartare

Feb_15

Hjärt-Lungfonden har utrustat Stockholms enda budfirma bestående av enbart cyklister med en hjärtstartare. Prioritaire visade sig uppfylla de höga kraven för att få utrustningen, till exempel tillgänglighet och engagemang. Firmans cykelbud kan därmed bidra till att rädda livet på stockholmare som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

– Idén föddes när vi började köra ut leveranser för Svenska rådet för hjärt- och lungräddning. Vår flexibilitet och snabbhet i innerstadstrafiken är en styrka när ett plötsligt hjärtstopp inträffar. Vi kan ta oss från ena änden av stan till den andra på mindre än 15 minuter. Med en hjärtstartare från Hjärt-Lungfonden och utbildning i hjärt- och lungräddning kan vi erbjuda ytterligare en service: Livräddning, säger Kasper Mokrosinski, grundare av Prioritaire.

Cykelbudfirman Prioritaire deltar även i projektet ”SMS livräddare”, som syftar till att öka överlevnaden vid hjärtstopp i Stockholms län. Projektet drivs av Södersjukhuset och Karolinska Institutet, som genom geografisk lägesbestämning av mobiltelefoner kan identifiera och snabbt larma livräddare med kunskap i hjärt- och lungräddning när plötsligt hjärtstopp inträffar i länet. Projektet stöds av Hjärt-Lungfonden och Stockholms läns landsting.

– När ett plötsligt hjärtstopp inträffar är tiden den viktigaste faktorn för överlevnad. Varje minut utan livräddande insatser minskar chansen att överleva med tio procent. Med tidig påbörjad hjärt-lungräddning och en hjärtstartare på plats ökar chanserna till överlevnad dramatiskt, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

De lastcyklar som Prioritaire använder sig av gör det möjligt att förvara hjärtstartaren och snabbt kunna förflytta sig dit hjälpen behövs.

– Vår vision är att alla Prioritaires cykelbud ska kunna utföra hjärt- och lungräddning och att vi inom kort har fler lastcyklar utrustade med en hjärtstartare, säger Kasper Mokrosinski.

– Pressmeddelande från: Hjärt-Lungfonden.  Foto: Anders Gustafsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s