Skolmjölkens dag för tolfte gången

sep50

Onsdagen den 28 september firades Skolmjölkens dag över hela världen för tolfte året i rad.Dagen är en av FN utlyst internationell dag för skolmjölken.

I Sverige har skolorna serverat mjölk sedan 1946 och över 98 procent av landets skolor serverar mjölk fem dagar i veckan.Sandbäcksskolan i Sjöbo är en av dessa skolor.Sandbäckseleverna är flitiga mjölkdrickare.Totalt dricks det 65 liter lättmjölk dagligen på skolan.Sjöbo kommun serverar lättmjölk till skollunch samt mellanmål i kommunens skolor.

– Mjölken innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag och är en unik möjlighet att få den extra näring som behövs för att orka med en hel skoldag. Det är därför glädjande att så många elever har möjlighet att dricka mjölk till skollunchen. Därför är det också viktigt att värna om mjölken och inte ta den för given när vi går in i en mer ekonomiskt skakig period, säger Caroline Lutz, dietist på Mjölkfrämjandet.

Skolmjölkens Dag instiftades år 2000 av FN-organet Food and Agriculture Organization, FAO. Sedan dess har dagen firats över hela världen den sista onsdagen i september varje år.Sverige uppmärksammar dagen med ett seminarium som handlar om betydelsen av barns och ungdomars hälsa genom seminariet ”Gör vi våra friska barn sjuka?”.

– Text och foto: Thomas Persson.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s